Kanıları harekete dönüştürdüler: Felçli adam ‘Dijital Köprü’ projesi ile yine yürüdü!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Felçli bir adam, kablosuz bir “dijital köprü” kullanılarak beyni ve omuriliği ortasında tekrar irtibat kurulmasının akabinde yine yürüyebildi.

“Beyin bilgisayar arayüzü” olarak isimlendirilen bu sistem, beyin ve omurilikte birer tane olmak üzere iki elektronik implanttan oluşuyor.

DÜŞÜNCELERİ HAREKETE DÖNÜŞTÜRDÜ

İlki, beynin bacak hareketlerini denetim etmekten sorumlu bölgesinin üzerine yerleştirilmiştir ve yürümeyi düşündüğümüzde üretilen elektrik sinyallerini çözüyor.

Benzer biçimde, başka implant da omuriliğin bacakları denetim eden kısmının üzerine yerleştiriliyor.

Bilim insanları birlikte çalışarak çığır açan bu teknolojinin “düşünceyi harekete dönüştürdüğünü” ve beyin ile omuriliğin hareketi denetim eden bölgesi ortasındaki kopuk ilişkiyi onardığını söylüyor.

İlk hasta, 2011 yılında Çin’de çalışırken geçirdiği bisiklet kazasında omurilik yaralanması geçiren 40 yaşındaki Hollandalı mühendis Gert-Jan Oskam’dı.

Felç kalmıştı fakat cerrahların implantları kalibre etmesinden birkaç gün sonra güzelleşme olduğunu fark etti.

YENİDEN YÜRÜYEBİLMENİN SEVİNCİNİ YAŞADI

Oskam, “Bence en şaşırtan şey iki gün sonra oldu, beş ila birkaç dakika içinde kalçalarımı denetim edebiliyordum.” dedi.

Uygulama ile “uzun bir eğitim yolculuğundan” sonra hasta yürüyebiliyor, merdiven çıkabiliyor ve rampaları çıkabiliyor.

Skynews’ın haberine nazaran İmplantların, Oskam’ın meskende gözetimsiz olduğu vakitler da dahil olmak üzere bir yıl sonra da tesirli olmaya devam ettiği belirtildi.

Oskam, İsviçre’nin Lozan Üniversitesi Hastanesi ve Lozan Üniversitesi ile İsviçre Federal Lozan Teknoloji Enstitüsü’nden nörobilimciler ve beyin cerrahları tarafından tedavi edildi.

DİJİTAL KÖPRÜ TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Komisyondaki projenin lideri Guillaume Charvet, implantların beyinden gelen hareket niyetlerini gerçek vakitli olarak çözmek için “uyarlanabilir yapay zeka” kullandığını söyledi.

Yapay zeka ilgili sinyalleri tanımladıktan sonra, bunlar omurilik için bacak kaslarını aktive eden ve istenen hareketi harekete geçiren elektrik stimülasyon dizilerine dönüştürülüyor.

Hastanın duyusal algılarında ve motor hünerlerinde, dijital köprü kapatıldığında bile devam eden ve koltuk değnekleriyle yürümesine imkan sağlayan güzelleşmeler görüldü.

Profesör Gregoire Courtine bunun, dijital köprünün sadece adamın omuriliğini onarmakla kalmayıp birebir vakitte “yeni hudut kontaklarının büyümesini de desteklediğini” gösterdiğini söyledi.

TEKNOLOJİ ÖBÜR UZUVLAR İÇİN KULLANILABİLECEK

Oskam dijital köprünün test edildiği tek hasta, lakin teknolojinin gelecekte kol ve el işlevlerini geri kazandırmak için kullanılabileceği umuluyor.

Konuyla ilgili bulgular Nature mecmuasında detaylı olarak yayınlandı.

KAYNAK: HABER7

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kanıları harekete dönüştürdüler: Felçli adam ‘Dijital Köprü’ projesi ile yine yürüdü!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haberler, Son Dakika Haberleri ve Güncel Haberyuvasi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin