Mardin’de 4,5 ay evvel yabancı plakalı cipe düzenlenen ve Irak asıllı 5 kişinin hayatını kaybettiği silahlı taarruzla ilgili tutuklu 4 sanıktan 3’ü hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 11 yıldan 18’er yıla, 1’i hakkında ise 5 yıldan 12 yıla kadar mahpus istemiyle dava açıldı.
AA’da yer alan habere nazaran Artuklu-Nusaybin kara yolu Yeniköy mevkiinde 19 Ocak’ta Irak plakalı cipteki Hındreen Abdullah Salih (39), Waheda Haedar Jasim (63), Abdullah Saleh Mustafa’nın (69) olay yerinde, Chiman Shaheen Khalid (75) ve Ahmed Jalaladeen İbrahim’in (45) de ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede ömrünü yitirdiği silahlı hücuma ilişkin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı.
Soruşturma kapsamında tutuklu sanıklar Abdullah K, Faris A, Murat Y. ve İbrahim D. hakkında hazırlanan iddianame Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
SALDIRI İLE İLGİLİ AYRINTILAR İDDİANAMEDE YER ALDI
İddianamede, maktullerin 18 Ocak günü saat 22.20 sıralarında Irak plakalı ciple Nusaybin ilçesinde bulunan Aydınlar Dinlenme Tesisi’ne giriş yaptığı ve 23.50 sıralarında tesisten çıkarak araçlarıyla Kızıltepe ilçesine yanlışsız hareket ettiği belirtildi.
Maktullerin dinlenme tesisinde bulunduğu sırada Abdullah K’nin buraya girerek 3 dakika kaldığı belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:
“Abdullah K. daha sonra tesisten çıkarak aracına binip, yolun karşısına geçerek kuşkulu Faris A. ile beklemeye başladı. Maktuller tesisten çıkış yaptıktan sonra şüpheliler Abdullah K. ve Faris A. maktullerin aracını takip etmiştir. Olay günü saat 00.30 sıralarında şüpheliler takip ettikleri maktullerin aracına yanaşmışlardır. Kuşkulu Faris A. aracın camından maktullerin aracının lastiğinin patladığına dair işaret etmiş ve seslenmiştir. Bunun üzerine maktuller bulundukları aracı yol kenarına çekmişlerdir. Şüpheliler de bulundukları aracı maktullerin aracının yanına park ederek araçtan inmiş ve tabancayla ateş ederek (onları) öldürmüşlerdir.”
Adli Tıp Kurumunca düzenlenen meyyit muayene ve otopsi raporuna da yer verilen iddianamede, maktullerin vefat sebeplerinin ateşli silah, mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kemik kırıkları ile beyin kanaması ve beyin doku hasarından kaynaklandığı söz edildi.
“RASTGELE SİYAH BİR ARACI TAKİP ETTİK”
Sanıklardan Abdullah K’nin hakimlikteki tabirine de yer verilen iddianamede, şöyle denildi:
“Faris A. ve benim borçlarımız vardı. Irak’tan gelenleri soymaya karar verdik. Aracın sürücülüğünü yaptım. Rastgele siyah bir aracı takip ettik. Faris A. camı indirerek, tekerleğin patlak olduğunu işaret etti. Maktullerin bulunduğu araç durdu. Silahı ve mermileri olay günü Faris A’ya ben teslim ettim. Araçta beklerken silah sesleri geldi. Dikiz aynasından baktığımda yerde yatan birini gördüm. Faris A. bir çanta ve elbiseleri aldı. Kimsenin üstüne ve eşyasına dokunmadım. Yerde yatan iki erkeğe ilişkin cesetleri yol kenarına çektim. Sabah konuta giderken ailem arayarak, ‘baskın olduğunu’ söylediler. Daha sonra yakalandık.”
DEHŞET ANI VE SONRASINDA YAŞANANLAR TERMAL KEMARADA
İddianamede yer alan termal kamera inceleme tutanağına ait şu bilgiler paylaşıldı:
“İki aracın art geriye yolun sağında durdukları, bir kişinin koşarak artta bulunan aracın art kısmına gerçek geldiği, elinde çanta ve gibisi bir materyal olduğu, çanta ya da poşet olduğu kestirim edilen malzemeyi ağzına koyduğu ve aracın sağ gerisinde bulunan ikinci bireyle yol üstünde yatmakta olan bir kişiyi yerde sürükleyerek aracın art kısmına yol kenarına hakikat getirdikleri tespit edildi. Her iki kişinin yaklaşık 10 saniye kadar sürükleyerek getirdikleri kişinin üzerinde bir şeyler aradıkları, aracın içini yokladıkları, daha sonra bir kişinin kendi aracına koşarak gittiği, kendi aracına koşarak gelen kişinin kapıları açık olan aracın ön ve art kısmında bir şeyler aradığı, yolun kenarına yanlışsız bir materyal attığı, araçta bir şeyleri aradığı, ikinci kişinin aracın ön ve ardına gerçek hareketlendiği, daha sonra araçlarına binerek olay yerinden ayrıldıkları görüldü.”
“NİTELİKLİ YAĞMA İLE TAAMMÜDEN ÖLDÜRME CÜRMÜNÜ İŞLEMİŞLERDİR”
Sanıklar Abdullah K. ve Faris A’nın savunmalarında “borçları olması nedeniyle bu saldırıyı gerçekleştirdiklerini” tabir ettikleri belirtilen iddianamenin sonuç kısmında şu değerlendirmede bulunuldu:
“Abdullah K. ve Faris A, maktullerin mallarını almak hedefiyle araçlarını takip ederek durdurmuşlardır. Tabancayla maktulleri bedenlerinin çeşitli yerlerine ateş etmek suretiyle öldürdükleri belirlenmiştir. Maktullere ilişkin çantayı almak suretiyle isnat edilen nitelikli yağma ile nitelikli taammüden öldürme kabahatini işlemişlerdir. Kuşkulu İbrahim D, kuşkulu Abdullah K’ye tabanca ve mermi satmak suretiyle, kuşkulu Murat Y. de hatada kullanılan aracı temin ederek şüphelilerin kabahati işlemelerini kolaylaştırmıştır. Şüphelilerin tek bir hareket ile tıpkı kabahatin birden fazla nitelikli halini işlemeleri nedeniyle alt huduttan uzaklaşılarak cezalandırılmaları gerektiği anlaşılmıştır.”
İŞTE İSTENEN CEZA
İddianamede, tutuklu sanıklar Abdullah K, Faris A. ve Murat Y. hakkında “kasten öldürme”, “nitelikli yağma” ve “ateşli silahlarla bunlara ilişkin mermileri satın alma, taşıma yahut bulundurma” kabahatlerinden ağırlaştırılmış müebbet ve 11 yıldan 18’er yıla kadar mahpus cezası, İbrahim D’nin de “izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma imal etme, nakletme ve satma” cürmünden 5 yıldan 12 yıla kadar mahpusu isteniyor.