Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Beklenen büyük İstanbul zelzelesi global boyutta sorun olur!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şubat ayında Kahramanmaraş’ta gerçekleşen “Asrın felaketi” sonrası Türkiye zelzeleye karşı büyük bir şuur oluştururken İstanbul’da da muhtemel Marmara Depremi’ne karşı hazırlıklar hızlandı. 7,1 milyon bağımsız kısmın olduğu İstanbul’da şu an 1.2 milyon acil dönüşmesi gereken 230 bin konut mevcut.

“BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL SARSINTISI GLOBAL BOYUTTA SORUN OLUR!”

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen “Hastane Öncesi Acil Tıp” sempozyumunda konuşan ünlü sarsıntı bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen büyük İstanbul zelzelesinin yalnızca bölgesel ya da ulusal ölçekte değil, kıtalararası, hatta global boyutta bir sıkıntıya yol açacağını söyledi.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ile Acil Tıp Uzmanları Derneği’nin (ATUDER) birlikte düzenlediği, iki gün süren “Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu” programında, farklı disiplinlerde acil hadisenin hastaneye gelmeden evvelki süreçleri değerlendirildi.

Program kapsamında gerçekleştirilen oturumda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Tabiat Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’nin depremselliği, beklenen büyük İstanbul zelzelesi ve bu mevzuda alınması gereken tedbirler hakkında değerli ikazlarda bulundu. İstanbul’da bir değil iki büyük sarsıntının beklendiğinin altını çizen Prof. Dr. Ersoy, “Üstelik bu iki zelzelenin tıpkı yıl içinde olmasını öngörüyoruz. Bu nedenle yaşanacak bu olay, yalnızca kentsel, bölgesel yahut ulusal değil, kıtalararası, hatta global boyutta bir sorun teşkil edebilir. Zira Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 30 kadarı tek başına İstanbul’da. İstanbul Türkiye’ye bakar fakat Türkiye İstanbul’a bakamaz. Bu yüzden her saniyemizi bu hususa kullanmalıyız” dedi.

“ACIL SIHHAT HİZMETLERI BİR GRUP İŞİDİR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlanan aktifliğin açılış konuşmasını yapan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Kolu Öğretim Üyesi ve ATUDER Lideri Prof. Dr. Başar Cander, devlet yahut özel tüm hastanelerde “Acil” tabelasının mevcut olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında acil tıp ve hastane öncesi acil tıp alanlarının kıymetine değindi. Acil sıhhat hizmetlerinin bir kadro oyunu olduğunu, her vakit için sakin ve süratli davranılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Cander, “Biz Akdeniz coğrafyası insanları bu hususta oyuna 2-0 geriden başlıyoruz. Zira hem vakit idaremiz problemli hem de sıcakkanlı beşerler olduğumuz için çabuk panikleyen bir yapımız var. Bu da bizler için bir dezavantaj. Bizlerin profesyonel davranmaya ve acili yönetebilmeye muhtaçlığımız var. Dünyanın en güçlü futbol kadrosu bile, tüm maçlarını deplasmanda oynarsa şampiyon olamaz. İşte hastane öncesi acil tıp hizmetleri bizim için deplasmandır. Bunu unutmamalı ve ona nazaran vaziyet almalıyız” diye konuştu. Prof. Dr. Cander, Dünya Akademik Acil Tıp Kongresi’nin de bu yıl Türkiye’de gerçekleştirileceğinin, bir ayağının da Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nde olacağının muştusunu vererek kelamlarını tamamladı.

“İSTANBUL SARSINTISINA DE BU TÜRLÜ HAZIRLANIRSAK SONUÇLARI AĞIR OLUR”

İlk oturum olan “İstanbul’a Deprem” oturumunda konuşmacı olarak yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Tabiat Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Türkiye Depremselliği ve İstanbul Etrafının Zelzele Durumu” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kelamlarına “Afetle yaşıyoruz lakin onunla baş edemiyoruz” diye başlayan Prof. Dr. Ersoy, “17 Ağustos 1999 sarsıntısı yaşandığında bu tarihi zelzeleyle ilgili çalışmalar konusunda milat saydık. Ortadan 24 yıl geçti, artık de 6 Şubat 2023 tarihini milat sayıyoruz. 24 yılda devletler kuruluyor fakat biz hala insan merkezli planlar peşindeyiz. Beklenen İstanbul sarsıntısına de bu başla hazırlanırsak sonuçları geri dönülmez boyutlarda olabilir” dedi.

“ASIL PROBLEM ZELZELENİN ZİYANLARINI AZALTABİLMEK”

1999’dan bugüne çok adımlar atıldığının altını çizen Prof. Dr. Ersoy, “Ancak hala zelzele konusunda proaktif davranmak ve ziyanları azaltmak konusunda eksiklerimiz var. O denli düşünüyorum ki artık zelzeleyle az ya da çok ilgilenen herkesin bir nevi vatan hizmeti gerçekleştirdiğini düşünmesi lazım” diye konuştu. Sunumunda dünya, Avrupa ve Türkiye zelzele jenerasyonları ve Levha Tektoniği Kuramı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ersoy, “Türkiye; Afrika, Anadolu, Arabistan ve Avrasya plakalarının birbiriyle temasta olduğu, birbirine çarptığı bir nokta. Bu nedenle ‘Deprem olmayacak’ demek çok büyük bir yanlış. Türkiye’de her an her yere zelzele olabilir. Kıymetli olan bunun ziyanlarını azaltabilmek” tabirlerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE OLABİLECEK EN BÜYÜK SARSINTI 8 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLUR”

Türkiye zelzele haritasında 1995 yılında 150 farklı fay ve fay zonunun gösterildiğini, 2012’de bu sayının 500’e yaklaştığını söz eden Prof. Dr. Ersoy, “Aslında fay sayısı artmıyor. Daha evvel varlığı tespit edilmemiş, yeni faylar keşfediyoruz. Türkiye, jeofizikçiler açısından dünya çapında bir ülke, zira Türkiye tam bir jeoloji cenneti” diye konuştu. Bugünkü teknolojiyle zelzelenin nokta atışı yerini ve saati saatine vaktinin bilinmesinin mümkün olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ersoy, “Ancak yer hareketlerine bakarak zelzelenin hangi vakit diliminde ve hangi bölgede olabileceğini kabaca tespit edebiliyoruz” dedi. Prof. Dr. Ersoy ayrıyeten Türkiye’de olabilecek en büyük zelzelenin, Richter ölçeğine nazaran 8 büyüklüğünde olabileceğini, Türkiye’yi etkileyebilecek en büyük sarsıntıların ise Girit adasının güneyinden geçen, “Hellen yayı” ismi verilen yarar, 9 büyüklüğünde yahut üzerinde olabileceğini belirtti.

“ARAP LEVHASI 6 ŞUBAT’TA 1000 YILLIK HAREKETİNİ YAPTI”

Prof. Dr. Ersoy, 6 Şubat sarsıntısı ile ilgili olarak, “6 Şubat’ta Arabistan Levhası, yaklaşık 1000 yıllık müddette yapması gereken hareketi yaptı. Bu hareketler tüm Türkiye’deki fayları etkiledi. Dikkat ederseniz 6 Şubat’tan bu yana orada burada küçük küçük zelzeleler duyuyoruz” sözlerini kullandı.Kendisinin aslen Hataylı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ersoy, “Dolayısıyla bölgeden bilgi alıyorum. Kayıtlara geçmeyen çok şey var. Hatay ve Antakya artık bir sarsıntı mezarlığı olmuş durumda. Ayakta kalan binalar da yorgun ve yıpranmış. Yakında bu binaların da zaten yıkıldığını duyabilirsiniz. Zira bu zelzele, 7,9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan zelzelesinden bu yana yaşanan en büyük olay. Bugün bana ‘Hocam ne dediyseniz hepsi çıktı’ diyorlar. Daima söyledik, daima söylüyoruz da ne oluyor? Artık bir şeylerin yapılması lazım. Yapı stoğumuzu ivedilikle güçlendirmemiz lazım” diye konuştu.

“İstanbul zelzelesini görmek için uzman olmaya gerek yok”

Prof. Dr. Ersoy, “Marmara’ya baktığımızda doğu uçta 1999 Gölcük sarsıntısını, batıya baktığımızda 1912 Mürefte-Şarköy zelzelesini görüyoruz. Ortada bir boşluk var. Burada sarsıntı olacağını, hem de büyük bir zelzele olacağını görmek için uzman olmaya gerek yok. Tespitlere nazaran bu bölgede Richter ölçeğine nazaran 7’den büyük iki başka sarsıntı olması kuvvetle beklenen. Üstelik bu iki zelzele, birebir yıl içinde olacak. Ayrıyeten İstanbul’daki gökdelenler şimdi önemli bir sarsıntı imtihanı vermedi. Şayet bu gökdelenlerin yeri sıkıntılıysa bu binalar büyük tehlike yaratır. Binayı yere tutturmak ve gerçek ruhsat çok değerli. Bu zelzele büyük hasara yol açacak demek kehanet filan değil. Kentsel dönüşümü bir an evvel hızlandırmak ve elimizi çabuk tutmak zorundayız” biçiminde konuşarak kelamlarını tamamladı.

Sempozyumun iki gün boyunca gerçekleştirilen oturumlarında kimyasal-biyolojik-radyoaktif-nükleer hücumların, (KBRN) AFAD ve UMKE üzere kurumların hastane öncesi ve hastanedeki acil tıp hizmetlerinin yeri, paramediklerin askeri, sivil ve isimli hadiselerde, hastane öncesi ve hastane içi acil sıhhat hizmetlerindeki işlevi ile acil tıbbın ruhsal istikametleri, uzman akademisyenlerce ele alındı.

Acil sıhhat hizmetlerinin çok çeşitli branşlarının derinlemesine kıymetlendirilerek sıhhat bölümünün bu en kıymetli alanının akademik boyutuna katkı sağlanıldığı sempozyum, doküman takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Beklenen büyük İstanbul zelzelesi global boyutta sorun olur!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haberler, Son Dakika Haberleri ve Güncel Haberyuvasi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin