Türkiye Teknoloji Ekibi Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde bu yıl yine İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST sürüyor.
Yeni Altay tankını testler için TSK’ye teslim eden BMC, geliştirme sürecinde kullandığı tankı şenlik kapsamında sergiliyor.
BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, eski prototipten yeni prototipe geçilmesine ve tanka “Yeni Altay” denilmesine neden olan iki öge bulunduğunu söyledi.
YENİ ALTAY TANKI İÇİN İKİ DEĞERLİ FAKTÖR
Seri üretim ihalesi sonuçlandıktan sonra birinci planın 18 ay içinde seri üretim teslimatlarına başlamak olduğunu lisana getiren Karaaslan, ancak o gün öngörülmeyen bilhassa ihracat lisanslarıyla ilgili yaşanan kısıtlar ve buna bağlı olarak tank üzerinde bu kısıtları aşmak için değişiklikler yapmak gerektiğini söz etti.
İlk prototiplerin 2013-2014’te yapıldığını anımsatan Karaaslan, 10 yıllık süreçte TSK’nin muvaffakiyetle icra ettiği operasyonlarda edinilen tecrübeler, muharebe alanının değişen kaideleri, tankların üzerinde olması gereken yeni sistem muhtaçlıkları ve yeni özelliklerin ikinci bir faktör olarak önlerine çıktığını belirtti.
Bu nedenlerle önemli bir planlamayla birinci prototipler üzerinde değerli değişiklikler yapma muhtaçlığının gündeme geldiğini vurgulayan Karaaslan, tankın üç ana ögesi olan hareket kabiliyeti, ateş gücü ve bekasını direkt etkileyen değişikliklere gittiklerini kaydetti.
ASELSAN İLE ORTAK ÇALIŞILDI
Karaaslan, bekaya yönelik olarak müdafaa özelliklerinde etkin müdafaa sisteminin tanka entegre edilmesinin değerli bir geçiş olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Artık tankımızın yalnızca pasif ve reaktif değil, etkin müdafaayı da alan hibrit bir muhafazası var. Tank üzerinde, alanda yaşanan deneyimlere bağlı olarak müdafaa düzeyinde çok önemli bir geliştirme yapmayı uygun gördük.
Üzerindeki güç kümesini Kore ile yürüttüğümüz ortak bir çalışmayla değiştirdik, testlerini yaptık. Yaklaşık 1 yıllık bir test sürecini tamamladık. Orada da değerli değişiklikler oldu.
Korumanın artması, etkin muhafaza sisteminin eği, bunlara bağlı olarak tankın yükünün değişmesi münasebetiyle bunların hem süspansiyon hem de atış denetimin stabilizasyonu, maksat takip vesaire üzere kritik ögelerine tesiri, elektroniklerde de demode olma vesaire hususlarının hepsi bir ortaya gelince farklılaşmaya gittik.
Tankın atış denetim sisteminde ASELSAN’la çalıştık ve yepisyeni bir atış denetim sistemini tanka entegre ettik. Bunun yanında tankın beyni olan ve BMC’nin geliştirdiği araç denetim sistemini tanka entegre ettik. Hasebiyle bu tank o prototiplere baktığımız vakit orijinal bir tank onun için de ismine Yeni Altay diyoruz.”
450 KİŞİ YENİ ALTAY TANKI İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Tank projesinde Dönem-1’de, yani tasarım sürecinde çalışan grubun gerek o günkü gerekse devam eden hissiyatının “bu bir ulusal, şirketler üstü bir proje” biçiminde olduğunu ve kendisi dahil grubun projeyle tankın gerisinden geldiğini anlatan Karaaslan, bu takımı bölümde ve zırhlı araç dizaynında, alt sistem dizaynında ve geliştirilmesinde deneyimli bireylerle daha da güçlü hale getirdiklerini söyledi. Karaaslan, bugün yalnızca tankla uğraşan yaklaşık 250’si mühendis, 450 kişilik bir gruba sahip olduklarını bildirdi.
Türkiye için bu grubun çok önemli paha olduğunu lisana getiren Karaaslan, “Zaten tankın üzerinde yaptığımız değişikliklere ve geliştirmelere baktığımız vakit sıfırdan bu işe başlayacak takımın 3 yılda bu türlü bir işi yapmasının mümkün olmadığını değerlendiriyorum. Hasebiyle bu manada çok âlâ bir noktada olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.
ALTAY TANKI HANGİ ETAPLARDAN GEÇECEK
Tasarım devrinde tankın 2-2,5 yıl testlerden geçtiğine değinen Karaaslan, TSK tarafından yürütülecek test sürecine ait şunları kaydetti:
“Tabii sıfırdan başlamadığımız için bu kadar uzun bir takvim öngörmüyoruz. Lakin bir tankı prototipini tamamladıktan sonra seri üretime hazır diyebilmeniz için yaklaşık 6 bin ihtiyacı doğrulamanız gerekiyor.
Süreler de bundan çok uzun. Tankın prototipi var, neden seri üretime geçilemiyor sorusunun karşılığı burada. Prototip hazır olduktan sonra da yapılacak ve maalesef yıl alan çalışmalar var. Tankı TSK’ye test için teslim etmekle aslında orada birlikte yürüteceğimiz bir test sürecini tanım ediyoruz. Konutumuzda, mutfakta da seri üretimin başlayabilmesi için bir seri üretime hazırlık süreci yaşamamız gerekiyor.
Bu iki faaliyeti eş vakitli yürütme amacımız var. Önümüzdeki sene ortalarında bu sürecin tamamlanacağını öngörüyoruz. Hem fabrikanın hem üretim çizgisinin hazırlıkları, seri üretim grubunun buna nazaran öğrenme içinde ilerlemesi, yapılanması, bir taraftan da TSK ile yürütülecek test sürecinin tamamlanması tüm bunları eş vakitli bitirip en kısa vakitte Altay Tankı’mızın envantere ve Türk ordusunun hizmetine girmesini hedefliyoruz.”
İNSANSIZ KULELİ TANKLARA GEÇİŞ BAŞLIYOR
BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, proje kapsamında insansız kuleli tanka geçiş için bir prototip geliştirilmesinin kelam konusu olduğunu ve bu tarafta de çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Dünyada birçok ülkenin bu bahiste faaliyet yürüttüğüne işaret eden Karaaslan, bilhassa havadan gelen tehditler, İHA’lar yahut bu biçimde atak yapabilen anti-tank füzelerine karşı kuleler üzerinde alınması gereken önlemlerle ilgili birçok çalışma gerçekleştirdiklerini tabir etti.
BMC Savunmanın da misal çalışmalara hazırlandığını lisana getiren Karaaslan, “Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Biz de birtakım ön hazırlıklarımızı tamamladık. Bu tarafta Altay’da da içinde bulunduğumuz süreçlerin akabinde yeni gelişmeleri birlikte yaşıyor olacağız.” diye konuştu.