Yeni Zigana Tüneli’nin Cumhurbşakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafındın 3 Mayıs günü vatandaşların hizmetine sunulmasıyla; dik yokuşlar, sisli yollar ve keskin virajlar yerini konforlu ve inançlı ulaşıma bıraktı. Zigana Tüneli, şoförler ve yolcular için inançlı ve süratli ulaşım sağlamanın yanında lojistik maliyetleri de kıymetli ölçüde düşürdü. Bölgede yük ve yolcu nakliyeciliği yapan vatandaşlar Zigana Tüneli ile lojistik maliyetlerin azaldığını belirtti.
YAKIT TÜKETİMİ AZALDI ARAÇLARIN ÖMRÜ UZADI
TIR Sürücüsü Gökhan Parlak, “Trabzon-Gümüşhane-Erzurum ortasında yük nakliyeciliği yapıyorum. Zigana Tüneli açılmadan evvel Gümüşhane ile Trabzon ortasında ağır vasıta olan aracımın akaryakıt tüketimi yaklaşık 85 litreydi. Tünelin açılmasıyla birlikte bu sayı 50 litreye kadar düştü” dedi. Gümüşhane-Trabzon ortası yolcu nakliyatı yapan Gümüşvadi Kooperatifi Lideri İlker Yalçın, “Bilet fiyatlarımız Zigana Tüneli öncesinde 100 TL civarındaydı. Artık, fiyatlar 80 liraya kadar düştü. Bunun yanında sis, kar, buz, heyelan riskleri de ortadan kalktı. Ulaşım süremiz 1 saatin altına indi” diye konuştu.
Tünel tıpkı vakitte ulaşım müddetini kısaltarak şoförlerin tamir masraflarını da düşürdü. Oto Yedek Kesimcisi Taner Ülker ise şöyle konuştu: “Özellikle ağır tonajlı araçlar, Zigana Dağı’nı inerken daima fren kullanmak zorundaydı, bu da en az ayda bir sefer balata değişimini gerektiriyordu. Bir balata kadrosu 2 bin TL. Dağı inip çıkmak araçların kesim kırmasına ve yıpranmasına neden oluyordu. Zigana Dağı adeta teğet geçiliyor ve sürücüler fren bile kullanmıyor. Zigana Tüneli araçların ömrünü uzattı.”